Ekliggarnas sal

Visste ni att vi har sex kungligheter inneboende hos oss?

Tillsammans med Spritmuseet i Stockholm har Thorslundkagge nöjet att presentera 15 historiska hantverk som tidigare varit i vinhandelsfirman Cederlunds ägo och användes till punchlagring under slutet av 1800 talet. Cederlunds var en av de mest kända vinhandelsfirmorna i Sverige under punchens guldålder och de var även första med att börja sälja Färdigblandad punsch på flaska till konsument. Tidigare var punschen någonting som man blandade till själv hemma, som en bål.

Ekliggarens sal
Små ekliggare

Cederlunds vart speciellt kända för varumärket Caloric, en punchsort som går att köpa på systembolaget än idag. Av dom 15 fat som idag hittat hem till Högsjö så härstammar sex av faten från ”Kungaserien” och sex stycken från ”Bellmanserien” majoriteten av faten är tillverkade av tyska tunnbindare men har smyckats ut av den svenska bildhuggaren Nerpin och hans son Thor August Nerpin. Nerpin var en av sin tids stora konstnärer och ett rikt utsmyckat fat kunde ha en positiv effekt på dåtidens marknadsföring av varorna. Bland faten på Thorslundkagge finns även två stycken liggare som använts till Cognac var av ett av dom är tillverkat av en svensk tunnbindare Anders J Lundgren.
I den förvarade Vin & sprit den så kallade ”gamla reserven” eller ”Grönsteds själ” dvs stommen för all Grönsteds cognac.