Skötselråd – Trädgårdstunnor

Före användning

Vinfaten och materialet i Thorslundkagges egentillverkade byttor, kommer från fuktig miljö och bör inte tillåtas att torka isär. Lämpliga förvaringsplatser är jordkällare, bod med jordgolv, växthus eller övertäckta utomhus. På samtliga våra tunnor och byttor fästes banden med hakar, så att banden inte glider av. Vid för torr miljö kan tunnan eller byttan bli lite gles, men den blir tät igen när man fyllt i vatten. Tunnor och byttor kan ytbehandlas med träolja eller trälasyr, men inte med lack. Lack hindrar träet från att andas. Banden kan rostskyddslackas eller oljas.

Före användning

Vid användning

Tunnor och byttor behöver luftning underifrån, så att de inte står direkt på marken. Lägg lämpligen några klossar eller tegelstenar under. Detta gör att ektunnans och ekbyttans livslängd ökas från ca 15 år till 25 år. Önskar man gräva ner en tunna eller bytta rekommenderar vi att ha något dränerande runt.

För vatten

Fyll i vatten och vänta tills tunnan är tät. Det kan ta från några timmar till någon vecka, beroende på hur tunnan har förvarats. Tunnan bör sedan vara fylld med vatten för att inte torka isär. Är sommaren torr och regnfattig kan man behöva fylla på regnvattentunnor med annat vatten.

Skötselråd – Trädgårdstunnor | För vatten
För plantering

För plantering

Fyll jord direkt i byttan utan något mellan träet och jorden. För att få dränering kan man borra hål i botten på byttan. Vill man skapa ett vattenmagasin kan man sätta en rörstump i hålet eller borra hål i sidan en bit upp. Sköt sedan om växterna så mår även byttan bra och får den fukt den behöver.

Vintertid

När det finns risk för bottenfrysning bör de kärl som är fyllda med vatten tömmas. De kan vändas upp och ner, och/eller täckas över. Om det finns tillgång till något fuktigt ouppvärmt utrymme är det perfekt. Jord kan för byttans del vara kvar i den eftersom jord inte har samma sprängkraft som is.