fbpx

Thorslundkagge Tunnbinderi

Hantverkstradition där kärnan i produktionen är svensk ek.

Thorslundkagge kombinerar kärleken till träet med en gedigen yrkeskunskap och modern specialteknik. Resultatet är trätunnor som ger drycker dess unika karaktär och ett brett sortiment av trädgårdstunnor som alla har ett gemensamt – högsta kvalitet i varje detalj.

Historik

”Johan bad att få binda en trätunna, men läraren var bestämd med att det var för svårt så ingen tunna blev gjord den terminen. Men hos den unga Johan hade målmedvetenheten vuxit sig än starkare.”

Ända sedan barnsben har Johan Thorslund haft en stark vilja och en längtan efter att skapa något eget. Redan då fanns kärleken till träet som material och viljan att arbeta med händerna. Så kom en dag på sista terminen i träslöjden när läraren gav eleverna fria händer för ett sista projekt. Utan att Johan visste det själv, togs här de första stegen till vad som idag är Thorslundkagge.

Johan bad att få binda en trätunna, men läraren var bestämd med att det var för svårt. Ingen tunna blev gjord därför gjord den terminen. Men hos den unga Johan hade målmedvetenheten vuxit sig än starkare.

Hos Karl Lindbom som då var Sveriges enda tunnbindarmästare gick Johan som lärling i en vecka för att lära sig grunderna i hantverket. Resan till Gotland resulterade i att han fick tillverka enklare tunnor i furu och gran och det gav mersmak.

Året därpå åkte Johan och hans pappa till Storbritannien för att leta efter hantverkare som kunde ta sig an Johans starka vilja att lära sig binda tunnor. På ett ölbryggeri i norra England fann de kunskapen de letade efter och det bestämdes att Johan var välkommen dit under sommaren för att fortsätta lära sig hantverket. På vintern samma år hade han bundit sin första ektunna med hjälp av de kunskaper han förvärvat under åren.

1997 fick Johan, som den förste i Sverige på 50 år, sitt Mästarbrev i tunnbindaryrket. I dag uppskattas och efterfrågas våra ektunnor  samt kunskap mer än någonsin, varje dag arbetar vi på Thorslundkagge med att binda samman vår vision och verksamhet. Tack för att du visar intresse för Thorslundkagge!