fbpx

Thorslundkagge Tunnbinderi

Ovaltvinnad tunna 10L - nu i produktion

Förlagan till vår serieproducerade ovaltvinnade tunna band vår tunnbindarmästare Johan Thorslund som gesällprov år 1991. Här kan du läsa historien om hur den blev till och hur du nu kan komma att äga din egen nyproducerade ovaltvinnade tunna.

Tre år efter att Johan Thorslund börjat som lärling hos tunnbindarmästare Karl Lindbom på Gotland fick han erbjudande om att avlägga gesällprov. Som krav på gesällprovet förklarades det att han skulle binda en rund tunna av ek liggandes i en ställning.

Då Johan bundit sådana de senaste åren hemma i sin egen verkstad tyckte han inte att det lät allt för spännande. Mäster Lindbom berättade då om en bild han sett en gång i Danmark på en tunna med en stående oval i ena änden och en liggande oval i andra änden. När Mäster sedan tillade att sådana tunnor kunde man inte binda, visste Johan precis vad som skulle bli hans gesällprov.

Efter att ha provat med en tunna och känt att principen fungerade band han en ny som blev lite mer oval och lite kortare än sin prototyp. Den tunnan åkte Johan över med till Mäster på Gotland, visade upp, och fick ett så högt betyg att han tillsammans med gesällbrevet även fick en liten silvermedalj.

Nu var det ju 1991 som Johan avlade sitt gesällprov så att visa upp den tunnan idag känns lite som att leva på gamla meriter. Därför har vi inom Thorslundkagge bestämt att den modellen på tunna ska in i vår serieproduktion. Det är det avtryck Thorslundkagge vill göra i tunnbinderivärlden.

Efter att ha grubblat i 25 år utvecklade Johan de tillbehör till maskinerna som gör att vi nu kan fräsa stavar som byter vinklar på det sätt som vi önskar. Ytterligare 5 år har det tagit att utveckla hela processen till färdigbunden ovaltvinnad tunna.

Hos oss får saker ta tid när målet är högt.

Under en rundtur på Thorslundkagge i Högsjö 2019 fick Johans föräldrar se de nya modellerna som producerades, såväl fyrkantiga som trekantiga tunnor. När hans mor uttryckte att hon inte var så imponerad av dem förklarade Johan att målet var att få in den ovaltvinnade tunnan, i stil med hans gesällprov, i serieproduktion. En sådan tunna vill jag ha konstaterade hans mor.

I januari 2020 förklarade Johan för sin personal att i december ska den första ovaltvinnade tunnan i serieproduktion vara klar och den ska hans mor få när hon fyller jämnt.

Med 16 timmars marginal var den första, serieproducerade, ovaltvinnade tunnan Nr. 1 färdig. När Johan överlämnade presenten till sin mor tackade hon och sa: Vad bra, för jag har förberett plats på byrån där den ska stå.

”I januari 2020 förklarade Johan för sin personal att i december ska den första ovaltvinnade tunnan i serieproduktion vara klar och den ska hans mor få när hon fyller jämnt. ”

”Efter att ha grubblat i 25 år utvecklade Johan de tillbehör till maskinerna som gör att vi nu kan fräsa stavar som byter vinklar på det sätt som vi önskar. Ytterligare 5 år har det tagit att utveckla hela processen till färdigbunden ovaltvinnad tunna.
Hos oss får saker ta tid när målet är högt.”

Den 27 augusti 2021 lanserade vi den ovaltvinnade tunnan på High Coast Whiskyfestival genom att auktionera ut tunna Nr. 2 med ett utgångspris på 20.012 kr. Varför just det priset är en historia i sig.

Den 13 september meddelades den lyckliga vinnaren av Johan Thorslund själv.

Ovaltvinnad tunna Nr. 1 vet ni ju vid det här laget var den står.

Är du intresserad av att äga din egen nyproducerade kan du beställa en här.